Είμαι η Chewy και πρέπει να σας πω πως κι εγώ είμαι υιοθετημένη! Η πρώτη μου μαμά έφυγε για Αμερική κι εγώ έμεινα πίσω στην Ελλάδα όπου με υιοθέτησαν οι τωρινοί και πολυαγαπημένοι μου γονείς. Αυτό συνέβη στα 3 μου χρόνια κι (τελικά) ήταν ό, τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί!  Υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα ζώα που έχουν την ανάγκη σου και πιστέψτε με: έχεις κι εσύ την δική τους ακόμα κι αν δεν το ξέρεις!

Μία από τις λίγες θετικές συνέπειες των όσων ζήσαμε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, είναι η αύξηση των υιοθεσιών κατοικίδιων. Μάλλον καταλάβαμε την ανάγκη για συντροφικότητα – μία ανάγκη που μπορούν να την καλύψουν σκύλοι & γάτες που είναι εκεί έξω κι έχουν ανάγκη τη φιλοξενία μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ζώα. Τα φιλοζωικά σωματεία αντιμετωπίζουν πλέον τεράστια προβλήματα, καθώς λειτουργούν με ελάχιστους πόρους και οι χώροι φιλοξενίας δεν αρκούν.

Αν σκέφτεσαι λοιπόν, να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο, γιατί να μην εξετάσεις την πιθανότητα να υιοθετήσεις ένα από τα πολλά αδέσποτα που σε χρειάζονται;

Λόγοι για να υιοθετήσεις ένα ζώο χωρίς σπίτι:

  • Βοηθάς έναν σκύλο ή γάτα που σε έχει ανάγκη

  • Ελευθερώνεις μία θέση στα φιλοζωικά σωματεία ή καταφύγια για να φιλοξενηθεί ένα ακόμα αδέσποτο ζώο

  • Βιώνεις τα συναισθήματα της προσφοράς και της αλληλεγγύης που είναι είναι ανεκτίμητης αξίας

Πώς όμως μπορείς να υιοθετήσεις κι εσύ ένα κατοικίδιο;

Βήμα 1. Ενημερώσου

Τα καλά νέα είναι πως τα φιλοζωικά σωματεία παρέχουν στους υποστηρικτές συνεχή υποστήριξη και κατάλληλή ενημέρωση.  Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη διαδικασία της υιοθεσίας, λοιπόν, είναι να απευθυνθείς στις αρμόδιες αρχές τις περιοχής σου, ώστε να ενημερωθείς για τις οργανώσεις και τα σωματεία που δραστηριοποιούνται εκεί.

Βήμα 2. Προετοιμάσου

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σου:

Είναι ο τρόπος ζωής σου κατάλληλος για ένα κατοικίδιο; Σκέψου αν οι εργασιακές σου δεσμεύσεις, οι οικονομικοί περιορισμοί, καθώς ο χώρος διαβίωσής σου επιτρέπουν την υιοθεσία.

Έχεις διαθέσιμο χρόνο; Θα πρέπει να έχεις κάνει από πριν ένα ρεαλιστικό πλάνο σχετικά με τον χρόνο που μπορείς να αφιερώσετε στη φροντίδα του κατοικίδιου. Ένα κατοικίδιο χρειάζεται εκπαίδευση, βόλτες, παιχνίδι κ.α – δραστηριότητες απαιτητικές σε χρόνο.

Καθόρισε (σε γενικές γραμμές) τον τύπο κατοικίδιου που ψάχνεις ή είσαι σε θέση να υποστηρίξεις. Για παράδειγμα ένα κατοικίδιο με ιατρικές παθήσεις έχει ανάγκη από ειδική φροντίδα ή ένας μεγαλόσωμος σκύλος έχει διαφορετικές απαιτήσεις από έναν μικρού μεγέθους.

Προετοίμασε σωστά όλη την οικογένεια για την άφιξη του νέου μέλους στο σπίτι και βεβαιώσου ότι έχεις τη συνεργασία όλων των μελών του νοικοκυριού, ακόμα κι αν δεν αναλάβουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα.

 

Βήμα 3. Υποδέξου

Welcome!

  • Είμαστε παρόντες: παίζουμε με το νέο μέλος και προσφέρουμε τρυφερότητα και χάδια για να πάρει όλα τα θετικά vibes της νέας οικογένειας

  • Δίνουμε στο κατοικίδιό μας χρόνο να προσαρμοστεί χωρίς να έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις. Ιδανικά την πρώτη ημέρα υποδοχής, του αφιερώνουμε αποκλειστικό χρόνο για να δημιουργήσουμε εξαρχής ένα ωραίο δέσιμο και σχέση εμπιστοσύνης αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τυχόν απρόοπτα.

  • Φροντίζουμε να διατηρούμε το κατοικίδιό μας καθαρό

  • Επιλέγουμε πάντα τροφή καλής ποιότητας από τη κουζίνα του PetKitchen

  • Δεν παραμελούμε τα ραντεβού στον κτηνίατρο

Υιοθέτησε κι εσύ ένα από τα πολλά αδέσποτα που σε χρειάζονται και θα λάβεις πίσω απεριόριστη ανιδιοτελή αγάπη!