Είμαι η Chewy και σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τα βήματα για καθαρή αναπνοή και δυνατά δόντια για πολλλές μάσες!

Βήμα 1: Έλεγχος και πάλι έλεγχος!

Συνίσταται να ελέγχεις κάθε εβδομάδα τόσο την αναπνοή του σκύλου σου όσο και τα ίδια του τα δόντια. Η αναπνοή του δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη δύσοσμη, τα ούλα του θα πρέπει να είναι ροζ και τα δόντια του καθαρά χωρίς σημάδια πλάκας. Τα υπερβολικά σάλια, τα χαλαρά δόντια, τα εξογκώματα στα ούλα είναι επίσης, σημάδια που υποδεικνύουν πρόβλημα.

Φυσικά η στοματική υγειινή του κατοικιδίου σου είναι και θέμα εξέτασης για τον κτηνίατρο στις τακτικές του επισκέψεις. 

Βήμα 2: βούρτσισμα δοντιών (μην βαριέσαι)

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών είναι και για τους σκύλους όπως και για τους ανθρώπους το Α & το Ω της στοματικής υγειινής. Ο στόχος είναι να αφαιρεθεί η πλάκα ή η πέτρα πριν το κατοικίδιο ζώο σου αναπτύξει περιοδοντική νόσο. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία - υποχώρηση των ούλων, καταστροφή των οστών και απώλεια δοντιών. Ακόμα χειρότερα, τα βακτήρια μπορούν τελικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μολύνουν ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά.

Μπορούμε, όμως, να αποφύγουμε τα παραπάνω προβλήματα με το τακτικό βούρτσισμα. Ας ξεκινήσουμε!

Αρχικά, φρόντισε να προμηθευτείς με την ειδική οδοντόβουτρτσα και οδοντόκρεμα για τον σκύλο σου-  θα πρέπει να είναι μικρότερη από μια ανθρώπινη οδοντόβουρτσα και να έχει πιο μαλακές τρίχες (ρώτησε τον κτηνίατρο σχετικά). Στην αρχή και προκειμένου να συνηθίσει το κατοικίδιο σου στην ιδέα του βουρτσίσματος, καλό είναι να προηγηθεί ένα μασάζ με το δάχτυλό σου σε δόντια και ούλα κι έπειτα να ακολουθήσει η κανονική διαδικασία. Επίσης, στα πρώτα βουρτσίσματα δεν χρειάζεται να είσαι απόλυτα επιμελής:  τσέκαρε τις αντοχές του σκύλου σου σιγά σιγά και δώσε του χρόνο να συνηθίσει. Σταδιακά, θα καταφέρεις να αυξήσεις τον χρόνο βουρτσίσματος.

Η σωστή τεχνική για το βούρτσισμα είναι να τοποθετήσεις την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών προς τα δόντια και να κάνεις μικρές, κυκλικές κινήσεις. Επικεντρώνεσαι σε μια περιοχή του στόματος του σκύλου σου κάθε φορά, σηκώνοντας τα χείλη του για σωστή πρόσβαση.Τα σημεία που έχουν επαφή με τα μάγουλα είναι και τα πιο επιρρεπή σε πλάκα ή πέτρα και χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα.

Βάλε ως στόχο να εντάξεις 2-3 βουρτσίσματα στην εβδομαδιαία ρουτίνα του κατοικιδίου σου.

Φυσικά, πέρα απο το βούρτσισμα στο σπίτι υπάρχει κι ο επαγγελαμτικός καθαρισμός δοντιών που μπορεί να γίνει μόνο από τον κτηνίατρό ή εξειδικευμένο επαγγελματία. Οι συγκεκριμένοι καθαρισμοί μπορούν να γίνονται ανά έτος. Αν η στοματική υγειινή του κατοικιδίου σου είναι κακή,  ο επαγγελματικός καθαρισμός επιβάλλεται και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί και νάρκωση. Η καλή συντήρηση, λοιπόν, μπορεί να σε σώσει κι από χρήματα κι από ταλαιπωρία κι από ανησυχία. Be pro-active

Βήμα 3: παιχνίδια για μάσημα

Τα ειδικα παιχνίδια για μάσημα ικανοποιούν την φυσική ροπή των σκύλων για ροκάνισμα,  κάνουν ταυτόχρονα μασάζ στα ούλα και καθαρίζουν και τα δόντια από την πλάκα – 3 σε 1. Ζήτησε από τον κτηνίατρό σου να σου συστήσει τα κατάλληλα παιχνίδια που είναι ασφαλή για το κατοικίδιό σου. 

Βήμα 4: Υγιεινή διατροφή  

H ισορροπημένη διατροφή είναι βασική για την στοματική υγιεινή. Αν και παραδοσιακά προτιμάται η ξηρά τροφή για λόγους υγείας των δοντιών, όλο και περισσότερες γνώμες ακούγονται υπέρ της φρέσκιας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προτείνουμε τα φρέσκα μαγειρευτά γεύματα Petkitchen να συνοδεύονται από τις λιχουδιές μας που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να διατηρούν τα δόντια του σκύλου σου υγιή.